Hoş geldiniz
KÜTAHYA (UHA) -
KÜTAHYA / UHA - Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi İzmir’de başladı. Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ta zirvede ‘Yaratıcı Ekonomideki Kültürel Çeşitlilik’ temalı oturumda konuşma yaptı.
Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi İzmir’de 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. “Kültür: Geleceğimizi Kurarken” zirvesinde 65 ülkeden kültür üreticileri buluşuyor. 346’sı çevrim içi toplam 864 konuşmacının ve katılımcının yer aldığı zirvede, pandemi sonrası kültür, çevre ve sağlık politikaları, kültürel haklar, yaratıcı ekonomi ve kültürel çeşitlilik, kültürel miras ve turizm, kültürel diplomasi gibi temalarda oturumlar yapılıyor.
Kütahya Belediyesi’nin de davetli olduğu zirvede Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, ‘Yaratıcı Ekonomideki Kültürel Çeşitlilik’ temalı oturumda konuşma yaptı. Başkan Işık sözlerine Kütahya’nın 2017 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na zanaat ve halk sanatları alanında Türkiye’den kabul edilen tek şehir olduğunu söyledi. Çini başta olmak üzere dokumacılık, elmas, gümüş, oya ve el işlemeciliği gibi sahip olunan diğer halk sanatlarının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Kütahya’nın alınmasını sağladığını ifade eden Başkan Işık, “Bilmeyenler için Çini’nin bir çeşit seramik olduğunu fakat seramikten farklı özgün bir üretim olduğu için Çini adıyla adlandırdığımızı belirtmek isteriz. Çini, toprağın pişirildikten sonra şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşyalar üretilmesine dayalı bir el sanatıdır. Aynı zamanda fayans, porselen tabak, seramik gibi eşyaların süslenmesinde kullanılan bir yüzü sırlı, renkli dekor ve motiflerle işlenmiş kaplama malzemesine, bu malzemeyle işlenmiş eşyalara çini, bu süsleme işine de çinicilik denir. Türk çini sanatının tarihi ilk Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılara kadar dayanmaktadır. Bu da çini sanatının bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu göstermektedir” dedi.
KÜTAHYA’NI GELENEKLERİNDEN ÖRNEKLER VERDİ
Başkan Işık, Kütahya’nın geleneklerinden örnekler vererek devam ettiği konuşmasında, “Kültür yaşadıkça ve yeniden üretildiği sürece varlığını korumaktadır. Örneğin Kütahya’da gelinlerimiz hala, kına gecelerinde geleneksel şalvarlar giyerler. Genç kızlarımız bu işlemeli şalvarları giydiği sürece nakış sanatı Kütahya’da canlı kalmaktadır. Bu bağlamda geleneği günlük yaşamda yaşatmak kültürel ekonomilerin sürdürülebilirliği için hayati önem taşımaktadır” dedi.
SANATÇI VE ZANAATKARLARIMIZI PANDEMİ DÖNEMİ SONRASINA HAZIRLADIK
Pandemi sürecinde kültürel eser üreten sanatçı ve zanaatkarların ekonomik kayıplar yaşadığını ifade eden Başkan Işık, “Pandemi sürecinde şehrimizde yaşayan kültürel eser üreten sanatçı ve zanaatkarlarımız ciddi ekonomik kayıplara uğramışlardır. Bu dönemde biz Kütahya Belediyesi olarak hazırlıksız yakalandığımız bu süreçte diğer şehirler gibi bu ekonomik kayıpları önleyemedik. Bu dönemi, bir kuluçka dönemi gibi görerek online ve pandeminin izin verdiği zamanlarda yüz yüze eğitimler ile sanatçı ve zanaatkarlarımızı pandemi dönemi sonrasına hazırladık. İngilizce, sosyal medya ve dijital pazarlama, Çini Kapasite geliştirme, İleri Çini, kooperatifçilik gibi eğitimler ile Dünya’ya entegre olabilmeleri için onları güçlendirme yoluna gittik. Kültürel ekonomiden bahsediyorsak yerel yönetimlerin rolü tartışılmaz fakat şehrinizde yaşayan zanaatkar ve sanatçıların katılımını sağlamadan yerel yönetimlerin attıkları adımların sonuçsuz kalacağı ortadadır. Buradan yola çıkarak, kültürel ekonomilerin gelişmesi için insana yatırımın birinci ön koşul olduğuna inanıyoruz” dedi.
KÜLTÜREL BENZERLİKLERE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ
Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık konuşmasın devamında “Kültürel çeşitlilik birçok oturumun ana konusu olmakla beraber bizim dikkat çekmek istediğimiz asıl konu aslında kültürel benzerlikler. Tarihimize baktığımızda her ülkenin birbirinden etkilendiğini görüyoruz ve biz yurt dışında birçok ülkede kendi kültürümüzden yansımaların olduğunu görüyoruz. Örneğin Madrid seramiklerinde Endülüs etkisinin yansımaları ile Kütahya Çini figürlerinin benzerlikleri, Macaristan’da bir handa zamanında Kütahya Çini fincanlarında Türk Kahvesi satıldığını öğrenmemiz gibi. Dijital teknoloji ve müzelerin yalnız nihai eserleri sunacağı şekilde değil, kültürel benzerlik ve çeşitliliği birlikte sunacak yapıların kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin, farklı ülkelerin katılımı ile dijital seramik desenleri kütüphanesi kurmak en büyük hayalimizdir. İtalya, İspanya, İran(Tebriz) gibi seramiği ile ünlü ülkelerin katılımı ile oluşturulacak bu desen kütüphanesi kültürel çeşitliliği olduğu kadar ortak tarihimizden gelen kültürel benzerlikleri de tespit etmemizi de sağlayacaktır. Sanatçıların bu platform üzerinden birbirleri ile iletişim kurmaları, geleneğin farklı yorumlandığı yeni eserlere ulaşmamızı sağlayacaktır. Farklı bir ülkeyi ziyaret eden kişilerin aklında kalanları yeniden bulabileceği bir alan yaratılacaktır. Daha da önemlisi, desen açısından çok zengin olan seramik sanatı, diğer sanatlara da ilham olabilecektir. Gümüş, nakış, kuyumculuk, tekstil gibi birçok alana ilham verecek olan bu desenlerle, zanaat alanları alanında geçişler sağlanabilecektir. Bu amaçla ilk adım olarak Avrupa Seramik Şehirler Ağına katılım için ülkemizde bir seramik şehirler ağı kurmak için girişimlere başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜRLER ARASI GEÇİŞİ ÖNEMSİYORUZ
Başkan Işık konuşmasının son bölümünde ““Kültürler arasında geçişleri kültürün her alanında önemsiyoruz. Örneğin gastronomi şehirleri ile zanaat ve halk sanatlarının şehirlerinin buluşması, özgün gastronomi ürünlerin nakışlı keseler veya özgün seramik ve çini ürünlerle birlikte sunumu gibi çeşitlilikler yaratılmalı. Edebiyat ve film şehirleri zanaat ve halk sanatlarının hikayelerinin günümüze kazandırılmasını sağlayabilir. Yerel yönetimlerin mevcut ağları özellikle UNESCO yaratıcı şehirler ağını daha aktif kullanmaları gerektiğine inanıyoruz. Biz yerel yönetimlerin bu gibi pratik çalışmaları başlatmada öncü olmalarını, sonrasında özel sektör katılımı ile bu çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlamasını öneriyoruz” dedi.
Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’ne Kütahya adına, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Cevahir, Etüt Proje Müdürü Mehmet Zenci katıldı.