Hoş geldiniz
SAKARYA (UHA) -
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve SAÜ ortaklığında gerçekleştirilecek 7. Sakarya Film Festivali’nin lansmanı yapıldı. Başkan Ekrem Yüce paylaştığı mesajda, “Filtresiz, asılsız bilgilerin kol gezdiği bu çağda sanatın öğretici ve birleştirici gücüne ciddi manada ihtiyaç duyuyoruz. Şehrimizin kültürünü ve tarihini tüm dünyaya tanıtacak bütün organizasyonları destekleyeceğiz” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi’nin ortaklığıyla bu yıl ilk kez “uluslararası” statü kazanan Sakarya Kısa Film Festivali’nin 7’incisi gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi, şehrin doğası, kültürü ve değerlerini dünyaya tanıtan festival öncesi lansman programı düzenledi. Adapazarı Ormanpark’ta yapılan lansmanda sanat, siyaset, bürokrasi ve akademisyen camiası ağırlandı. Programa Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Mustafa Ak, SAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Adıgüzel, SASKİ Genel Müdürü Yiğit Turan, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve SAÜ öğretim görevlileri ile basın mensupları katıldı.
Başkan Yüce’den “gururluyuz” mesajı
Önemli temasları sebebiyle programa katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, paylaştığı mesajda sanatın ve sanatkarın asılsız iddiaların dolaştığı dijital çağda öğretici ve birleştiricilik noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediyesi olarak Sakarya’nın kültürünü ve tarihini dünyaya tanıtacak olan her projeye, tüm imkanlarıyla destek olmaya hazır olduklarını ifade eden Yüce, çalışmaya ortak oldukları için gururlu olduklarını söyledi.
“Bilgi kirliliğinin olduğu bu çağda sanatın gücüne ihtiyacımız var”
Başkan Ekrem Yüce, bilgi kirliliğinin fazla olduğu bu çağda, sanatın gücüne ihtiyacın olduğunu kaydederek, “Sakarya’nın ulusal ve uluslararası camiada bu tarz kültürel faaliyetleri ile ön plana çıkması bizleri memnun etmekte ve gururlandırmaktadır. Dünya yaratıldığı günden beri sanatın sahip olduğu gücü inkâr etmek mümkün değildir. İçerisinde yaşadığımız çağda gerçek sanatın ve sanatkârın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. İletişim kanallarının yaygınlaşması ve tüketim kültürü sebebiyle yanlış ve yalan pek çok bilgi bir filtreye tabi tutulmaksızın ortalıkta kol geziyor. İnsanlar asılsız iddialarla birbirilerini yıpratıyorlar. İnsanoğlu merhamet duygusunu ve paylaşma erdemini kaybederek iyiden iyiye bireyselleşmeye başladı. İşte tam bu çağda sanatın öğretici ve birleştirici gücüne ciddi manada ihtiyaç duyuyoruz. Bizler sanat sayesinde kısa veya uzun metrajlı filmler sayesinde acının ne olduğunu anlayabiliriz.” dedi.
“Şehrimizin doğasını ve kültürünü tanıtacak her işi destekleyeceğiz”
Sakarya’nın güzelliklerini, kültürünü ve tarihini yansıtacak her türlü organizasyona tüm imkanlarıyla destek vereceklerini belirten Başkan Yüce mesajının devamında, “Büyükşehir olarak genç yeteneklerin teşvik edildiği, sanatın desteklendiği bu organizasyonun içinde olmaktan gurur duyuyoruz. Bu festivalin bir gelenek olarak bu günlere gelmesinde ve devam etmesinde emeği geçen herkesi kutlarım. Onlar sayesinde terörün yok ettiği ocakları ve perişan ettiği aileleri tanıyabiliriz. Evini, yurdunu bırakıp başka ülkelere sığınan ve iltica eden insanları tanıyabiliriz. Bu açıdan gerçek sanatı ve sanatkârı desteklemek; onların önünü açmak çok önemlidir. Büyükşehir olarak genç yeteneklere ve sanatkârlara daima destek olmaya özen gösteriyoruz. Şehrimizin kültürünü, adeta doğal film platosu olan doğasını, tarihini, tüm dünyaya tanıtmasını sağlayacak bütün organizasyonları desteklemeye devam edeceğiz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak genç yeteneklerin teşvik edildiği, sanatın desteklendiği bu organizasyonun içerisinde olmaktan hem mutluluk hem de gurur duyuyoruz. Emeği için SAÜ yönetimine, SAÜ İletişim Fakültesine ve Kültür Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Büyükşehir ve SAÜ ortaklığı
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Furkan Beşel, festivalin statü kazanması için SAÜ yönetimiyle birlikte ciddi bir emek sarf ettiklerini söyleyerek, “Büyükşehir Belediyesi olarak bizler üst ve alt yapı çalışmalarının yanı sıra kültür, sanat ve sosyal alanlarda da faaliyetler yürütüyoruz. Festivalle ilgili üniversitemiz ve daire başkanlıklarımızla ortak fikir yürüttük. Organizasyonun uluslararası statüye kavuşması için emek sarf ettik. Festivalin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
“Festival, üniversite ve şehri bütünleştirecek”
Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, festivalin üniversitenin şehirle bütünleşmesi noktasında kıymetli olduğuna dikkat çekerek, “Bir festivalin en önemli özelliklerinden bir tanesi lisans öğrencilerinin katılabilmesi. Öğrencilerimizin öncelikle bir fikri olacak, senaryosu oluşacak, oyuncular belirlenecek, film çekecekler ve katılacaklar. Filmle katılan 2 bin 774 ekip kendisini de yetiştirmiş olacak. Yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayan işler, sanatsal organizasyonlardır. 2020 yılından itibaren festivalin uluslararası statüye kavuşması için önemli bir adım attık. Üniversitemizin şehirle bütünleşmesi adına da kıymetli bir organizasyon. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.
“Sakarya’nın sinema sevgisini artıracağız”
Söz alan Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Adıgüzel ise bu festivalle Sakarya’nın sinema sevgisinin artacağını temenni ettiklerini ifade ederek, “Film festivalleri dünyanın bir çok ülkesinde yapılıyor. Festivalin şehirle bütünleştirmesinde sizlerin katkısı büyük olacak. Sakarya halkının sinema sevgisini artırmak, benimsemelerini sağlamak istiyoruz. Film festivali ve diğer alanlarda üniversite olarak şehrin gelişimine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Sakarya Film Festivali Türkiye’nin en fazla film başvurusu yapılan festivallerinden biri haline geldi. Festivalin şehirle bütünleşmesinde Büyükşehir’in bizlere önemli desteği olacaktır. Güzel bir festivalde, sağlıklı bir ortamda buluşmayı ümit ediyorum.” diye konuştu.
11-14 Ekim’de 2 bin 2700 film yarışacak
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında 11-14 Ekim arasında SAÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan festivalde ulusal ve uluslararası kategoride toplam 2 bin 700 film yarışacak. ‘kurmaca’ ve ‘belgesel’ dalında gerçekleştirilecek olan festivalde, sergilenecek filmler festival jürisi tarafından seçilecek, kazananlar ödüllendirilecek. Bu festival, aynı zamanda Sakarya’nın kültürel, sanatsal ve tarihi değerlerini uluslararası alanda tanıtmayı hedefliyor. 6 yıldır aralıksız olarak gerçekleştirilen ve bu yıl ilk kez “uluslararası” kategoriye de yer veren festivalin sanat camiasından önemli isimleri ağırlaması bekleniyor