Hoş geldiniz
İZMİR (UHA) -
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, “Afete Hazır İzmir” sloganıyla, İzmir Arama Kurtarma Dernekleri ve 3 belediye ile işbirliği protokolü imzaladı. Kenti afetlere karşı dirençli hale getirmek ve acil durumlara müdahaleyi hızlandırmak amacıyla yapılan işbirliği protokolünün imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu protokolün ana gayesi, afetle mücadele anında sivil toplumun hızlı destek vermesini sağlamak. Bunun için gereken eğitim ve tatbikatları düzenli olarak uygulamak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, kenti doğal afetlere karşı dirençli hale getirerek, olası afetlere hızlı ve etkili müdahale için İzmir Arama Kurtarma Dernekleri ve ilçe belediyeleriyle ortak hareket etme kararı aldı. Acil durumlara daha güçlü müdahaleyi amaçlayan işbirliği protokolü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katıldığı törenle imzalandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi'ndeki törende konuşan Başkan Tunç Soyer, son iki yıl içinde orman yangınları, deprem, sel, tsunami, hortum ve pandemi gibi pek çok sınav verdiklerini anımsattı. Bu zorlu süreçte, hep birlikte ortaya konulan güçlü duruş, özveri ve dayanışma sayesinde önemli başarılara imza attıklarını ifade eden Soyer, “İtfaiye teşkilatımız, tüm birimlerimiz ve bize gönülden destek veren yurttaşlarımızla el ele, yalnızca İzmir’e değil, tüm ülkemize umut olmayı başardık” dedi.
“Afet anında güçlü müdahalenin anahtarı koordinasyon”
Orman Gönüllüsü, Arama Kurtarma Gönüllüsü, Lojistik Destek Gönüllüsü çalışmalarını sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürüttüklerini de söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu protokolün ana gayesi, afetle mücadele anında sivil toplumun hızlı destek verilmesini sağlamak. Bunun için, gereken eğitim ve tatbikatları düzenli olarak uygulamak. İzmir’in afetlerle mücadelesinde tüm birimlerimizin koordineli olarak harekete geçmesine ve sivil toplumla eşgüdüme azami önem veriyoruz. Çünkü afet anında güçlü müdahalenin bir tek anahtarı var: Koordinasyon. Koordinasyonu sağlamanın yegâne yolu ise planlı olmak. Afete müdahale edecek tüm paydaşların afet gerçekleşmeden, bir plan doğrultusunda görevlerini önceden tatbik etmelerini sağlamak zorundayız” diye konuştu.
“Daha güçlü ve etkin hareket etmelerini amaçlıyoruz”
Afet koordinasyonunun afet anında değil, afetler yaşanmadan başlaması gereken bir süreç olduğunu dile getiren Başkan Tunç Soyer, “İzmir’de bu bilinçle hareket ediyoruz. Afetlerin hiçbir zaman olmamasını diliyor ancak her an olacakmış gibi çalışıyoruz. Olası afet durumlarında Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İzmir Ulaşım Merkezi (İZUM), Mobil Afet Yönetimi Uygulaması (Acil İzmir) ve Kriz Yönetimi Merkezi’nin teknolojik entegrasyonuyla, online olarak hızlı bilgi akışını kolaylaştırıyoruz. Bu sayede, bu sistemlerin bir arada daha güçlü ve daha etkin hareket etmelerini sağlıyoruz” dedi.
FAYSİM'le farkındalık yaratıldı
Programda, Sanal Gerçeklik Tabanlı Deprem Simülasyonu (FAYSİM) da tanıtıldı. Başkan Soyer, FAYSİM hakkında itfaiye yetkililerinden bilgi aldı. Sanal gerçeklik gözlükleri ile kullanıcılara sanal ev ortamında gerçekleşen depremde uyması gereken hayati kurallar anlatıldı. Yine deprem anında güvenli bir bölgeye geçilmesi, cenin pozisyonu alınması ve sarsıntının bitmesi gerektiği belirtildi. FAYSİM'de deprem bittiğinde güvenlik önlemleri adına su vanası, doğalgaz vanası ve elektrik sigortasının kapatılması gerektiği de itfaiye ekiplerince canlandırıldı. Bu çalışmayla deprem bittiğinde alınması gereken önlemler hakkında farkındalık yaratılması amaçlanıyor.
İzmir'de hizmet veren birimler tek çatı altında
İzmir Büyükşehir Belediyesi afetlerle mücadelede ortaya koyduğu bütünleşik afet yönetimi kapsamında yapılan işbirliği sayesinde, afet öncesinde ortak eğitim tatbikatları ve çeşitli etkinlik çalışmaları yapılacak. Afet sırasında ortak müdahale çalışmaları ile ekipman ve araç gereç desteklerinde bulunulacak. Protokol ile İzmir'de tek tek hizmet veren arama kurtarma ekipleri İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ve işbirliği ile ortak hareket edecek. Böylece afet ve acil durumlara karşı daha güçlü, daha etkin ve daha hazırlıklı olunacak.
Protokolde yer alan belediye ve STK'lar tatbikat yaptı
Program kapsamında bir çok tatbikat da gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse'nin yönettiği tatbikatta; AKUT İzmir ve Yarımada Ekipleri, Çiğli Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi ÇAK, GEA Arama Kurtarma Ekibi, Tire Arama Kurtarma Ekibi (TAKED), TAMGA Arama Kurtarma Ekibi, SAR Arama Kurtarma Ekibi, İZMAK Arama Kurtarma Ekibi, Afet ve Acil Haberleşme (TRAC) İzmir Şube Başkanlığı, TDF İzmir Arama Kurtarma Ekibi (İZSAR), İzmir Mağara Araştırma Ekipleri (İZMAD), Menderes Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (MAK), Buca Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri (BUCAKUT), İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Yangın Müdahale Ekipleri, arama kurtarma, yangın ve deprem gibi kapsamlı tatbikat gerçekleştirdi.