Hoş geldiniz
MERSİN (UHA) -
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Gönüllüler Şube Müdürlüğü’nün koordinesinde yürütülen ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin paydaşı olduğu “Evimiz Atölye” projesi, Erdemli ilçesinin Tömük Mahallesi’nde devam etti. Tömük’te 5 haftalık eğitim alan 70 kadın, “Elde Var Yetenek, Evde Var Ekmek” sloganıyla yürütülen proje kapsamında çoraptan oyuncak üretimine başladı.
Meral Seçer, kadınlarla buluşup fikirlerini dinledi
Toroslar ilçesinin Mevlana ve Akdeniz ilçesinin Turgutreis Mahallelerinde başlayan proje, ilerleyen süreçte Tarsus ilçesine bağlı Yeşil Mahalle’de devam etti. Projenin 4’üncü mahallesi ise Erdemli ilçesi Tömük Mahallesi oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin İlk Gönüllüsü ve Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de Tömük’te eğitimin ardından üretim sürecine geçen kadınlarla eski Tömük Belediye Binası’nın bahçesinde bir araya geldi. Meral Seçer, projeyle ilgili düşüncelerini sorduğu kadınların yeni proje fikirlerini de dinledi.
“Önemli olan kadınlarımızın evdeki gizli iş gücünün ekonomik değere dönüşmesi”
Meral Seçer, Evimiz Atölye projesini çok önemsediklerini vurgulayarak, “Kadınlarımızın birlikte olma kültürünün daha artması, birlikte fikir alışverişinde bulunabilmesi ve emeklerinin katma değerli bir hale gelmesi, ekonomik değere dönüşmesi açısından bu proje çok önemli. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaçları doğrultusunda evdeki kadınlarımızın bunları üretmesi, bu ihtiyaçların bir kısmının kadınlar tarafından üretilerek karşılanması çok önemli. Kadınlar kendilerine bir ek gelir elde etmekle birlikte, sosyalleşerek kendilerini daha iyi hissetmekte ve daha iyi ifade edebilmekte. Çok memnuniyet verici bir durum” dedi.
Mersinden Kadın Kooperatifi olarak gönüllü eğiticilerle destek verdikleri projeye her türlü katkıyı sunmaya devam edeceklerini belirten Meral Seçer, “Bugün burada çoraptan oyuncak yapımı vardı. Bu, çoraptan oyuncak dışında da faaliyetlerle devam edecek. Önemli olan kadınlarımızın evdeki gizli iş gücünün ekonomik değere dönüşmesi ve onların sosyalleşmesi, kendilerini daha iyi hissetmesi” diye konuştu.
“Kadınlarımız sosyalleşiyor olmaktan inanılmaz mutlular”
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, projenin hızla ilerlediğini ve gönüllü sayılarının da her geçen gün arttığını vurgulayarak, “‘20-30 kursiyer bulalım, onlara da ekonomik bir kazanç yaratmaya çalışalım’ derken gördüğünüz gibi 100’leri bulabilen rakamlara ulaştık. Kadınlarımız bu tip sosyal faaliyetlere çok aç. Sosyalleşiyor olmaktan inanılmaz mutlular. Demek ki onların sosyalleşmesi için daha farklı organizasyonlar da yapmamız gerekiyor” dedi.
“Proje çok büyük aşamalar kaydetti”
Büyükşehir Belediyesi Gönüllüler Şubesi Koordinatörü Melike Dursun ise projenin her geçen gün amacına daha fazla ulaştığını belirterek, “Kadınlarımız evden çıkmış durumda. Sosyalleşiyorlar. Hem evde kalmış iş gücü ortaya çıkıyor hem kadınlarımız sosyalleşiyor hem küçük de olsa ekonomilerine bir katkıda bulunuyoruz. O da bizi mutlu ediyor. Proje çok büyük aşamalar kaydetti. Bütün kadınların yüzleri gülüyor” diye konuştu.
“Şu anda Tömük’te 4 farklı ürün çıkarttık”
Projede görevli eğiticilerden Ayşe Başar da Tömük’te kadınlarla 5 haftalık bir eğitim süreci paylaştıklarını vurgulayarak, “Çorabı keserek, onlara şekil vererek oyuncaklar çıkartmaya başladık. Çocukların hoşuna gitti. Onlar sevindikçe biz sevindik. Projemiz böyle başladı. İlk başta bunun çoraptan olduğuna inanamadılar. Şu anda Tömük’te 4 farklı ürün çıkarttık. Kimse çoraptan olduğuna inanamıyor” dedi.
“Bu çok büyük bir proje”
Erdemli’nin Arslanlı Mahallesi’nden Zülal Peri Arslan, proje sayesinde sosyalleşme imkanı bulduklarını vurgulayarak, “Evden çıkmış olduk. Bizim için güzel bir etkinlik oldu. Ben torunumla katılıyorum. Güzel şeyler öğrendik. Mesela ben yıllarca kurslara gittim. Ama öğrendiklerimi, yaptıklarımı elimden çıkartabilmek bir şeyler yapabilmeme bağlıydı. Birçoğu arkadaşlarımızın elinde de kaldı. Burada en azından bir şeyler öğreniyoruz. Yapıyoruz ve onu bizden alıyorlar. Bu çok büyük bir proje. Vahap Başkanımız ve Meral Hanım sayesinde bu projenin gündeme gelmesi ve ortaya çıkması çok güzel. Biz çok eğleniyoruz. Hem yeni arkadaşlar ediniyoruz hem de güzel şeyler üretmiş oluyoruz” diye konuştu.
“Hem ruhen hem bedenen hem de maddi açıdan çok mutluyuz”
Projeye Tece Mahallesi’nden katılan Fadile Telli, “Burada hem ruhen hem bedenen hem çevre olarak hem de maddi açıdan çok mutluyuz. Elimize birkaç kuruş bir şeyler geçiyor, para alıyoruz. Bunun için çok mutluyuz” derken, projeye Elvanlı Mahallesi’nden katılan Fatma Akdoğan ise “Eve gittiğimde çocuğum o kadar güzel tepki verince bunun kazancı en son düşündüğüm şey oldu. Burada sosyalleştik, birçok arkadaş tanıdık ve bu oyuncaklar başka çocuklara da gidecek. Benim çocuğum nasıl tepki verdiyse o çocuklar da böyle sevinecek” ifadelerine yer verdi.
Haber: UHA HABER MERKEZİ