Hoş geldiniz

UHA HABER MERKEZİ
28.11.2021 - 11:09:13
Karadeniz Bölgesi Orta Karadeniz Bölümü Ordu

BELEDİYELER EKONOMİ GÜNCEL YEREL

2022 BÜTÇESİ 1 MİLYAR 150 MİLYON TL OLDU

ORDU (UHA) -

Hayata geçirdiği yatırımlarla yerel yönetimlerde dikkat çeken illerden biri haline gelen Ordu’da pandemiye rağmen 2 milyarlık yatırım yapıldı.

 

Bütçe görüşmelerinin yapıldığı kasım ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, hayata geçirilen yatırımlarla 30 büyükşehir içerisinden 6. sıraya yerleşen Ordu’da geride kalan 30 aya ışık tuttu.

 

2023 yılında devletin ikinci yüzyıla gireceğini hatırlatan Başkan Güler, Ordu’nun ikinci yüzyılda iddialı bir il olarak kendisini göstereceğini dolayısıyla yapılan çalışmalarla yeni yüzyılın Ordusunun tasarlandığını söyledi.

 

“ORDU SIRADAN BİR İL DEĞİL, İDDİALI BİR İL”

Başkan Güler, “Bütçe sadece rakamların açıklanması değil işin felsefesi, çalışma programımız, ileriye dönük bakış açımız, aynı zamanda faaliyetlerimizin değerlendirilmesidir. Ordu’yu maddi ve manevi anlamla kendi kendine yeten bir il yapmak istiyoruz. Vatandaşlarımız açısından baktığımızda da kentiyle gurur duyan bir kent olmasını istiyoruz. Bu nedenle bütçenin ana teması da bu. Kendi kendine yeten, huzurlu, yaşanabilir bir il. Bunu yaparken de fırsat eşitliği sağlamak istiyoruz. Çünkü sahildeki insanların imkanlarının fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle fırsat eşitliği oluşturmaya çalışıyoruz. İnsan kaynaklarımızı kültürel faaliyetlerle daha üst seviyelere çekmek istiyoruz. Kaliteli bir yaşam bunu gerektiriyor. Bu nedenle bütçemiz imkanında kültür sanat faaliyetlerine ağırlık vermek istiyoruz. Ordu’da düşünen, üreten, yarışan Ordu felsefesi ortaya koyduk. Bütün üretim ve yatırımlar bir düşünceyle başlar. Bu nedenle düşünmeye zorlamamız lazım. Üçüncü olarak da yarışan rekabetçi bir şehir olması lazım. Biz sıradan bir il değiliz iddialı bir iliz. Evvel de değildik, şimdi de değiliz, gelecekte de olmayacağız. Ordu dendiği zaman kentiyle aidiyetiyle gurur duyan bir il yapmak istiyoruz. Bunun için Ordu efendiliğini, Ordu centilmenliğini, Ordu beyefendiliği ve hanımefendiliğini ortaya koyan bir il yapmak ve ilimizi daha iyi bir notaya getirmek istiyoruz” dedi. 

 

“YENİ YÜZYILIN ORDUSUNU TASARLIYORUZ”

Başkan Güler açıklamalarına şöyle devam etti:

 

“2023’de devletimiz ikinci yüzyıla girecek. İkinci yüzyılda Ordu iddialı bir il olarak kendini gösterecek. Biz burada hep birlikte yeni yüzyılın Ordusunu tasarlıyoruz. İddialıyız bu iddiada da güvenimiz sizlersiniz. Ordu’nun yeni yüzyılın parlayan yıldızı olacağına inanıyorum. Bunun gayreti içerisinde bu bütçeyi tartışıyoruz. Bu nedenle yapacağımız şeylerde siyaseti de şekillendirmemiz lazım. Ordu tipi örnek üst kimlikli siyaset. Açık, net, arkadan konuşulmayan, direk tartışan ve katma değeri yüksek bir siyaset yapma hedefimiz var. Huzur içinde yaşamanın gereği bu. Ordu her yönüyle kaynakları zengin olan bir il. Bu zenginliklerin bir kısmını ortaya çıkarmaya başladık. İnşallah bu çalışmalarımızı fazlasıyla ortaya koyarız.”

 

30 AYDA ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATILDI

“Yol medeniyettir. Yol yaparak aynı zamanda ekonomileri buluşturuyoruz. Yaptığımız çalışmalarla 30 ayda 1438 km uzunluğunda yol yaptık. Bu çok iddialı ve önemli bir rakam. Bunu yaparken asfalt plentlerimizi, taş ocağımızı kendimiz aldık. Makinalarımızı kendimiz aldık. Bu tamamen Ordu malı bir çalışma. Bunu sizlerle birlikte yaptık. Bu yeni model. Kiralamadık mal sahibi olduk. Fiyat artışlarını da göz önüne aldığımızda kendi işini kendi yapan bir şehir olduk. Geliştirdiğimiz asfalt tekniğiyle 3 ay yapılan asfalt çalışmasını 10 aya çıkardık. Yani bizde asfalt mevsimi 10 ay sürüyor. 1570 metre yağmur suyu menfez temizliği yapıldı. 1822 adet yağmur suyu mazgalı temizlendi. 13 bin 547 metre yağmur suyu hattı yapıldı. Bu çalışmaları hayat sürerken, hayatı durdurmadan yaptık. Zor şartlar altında belediyeciliği başarıyoruz. İlave borç yüküne girmeden 30 ayda 1200 km içme suyu ve kanalizasyon hattı döşedik. 80 adet iş makinası alarak araç parkımızı genişlettik. 272 mahallenin içme suyu hattı yetersizdi. 2021 yılında bu sayı 91’e düştü. 2023 yılına kadar su sıkıntısı yaşayan mahalle kalmamasını hedefliyoruz. Su kayıp kaçak oranını yüzde 56’dan yüzde 36’ya düşürdük. Bu yıllık 6 milyon metreküp su demektir. Bu da Fatsa’nın bir yıllık suyu. Maliyeti düşürdük. Kendi su sayaçlarımızı üretiyoruz. 12 bin 137 tane sayaç ürettik ve diğer illerden talepler oldu. 19 ilçede 19 tane saha yaptık. İlçelere 102 adet oyun grubu yerleştirdik. Okul bahçeleri yapıyoruz. Araç filomuzu 4 kat güçlendirdik. Daha temiz bir Ordu için 7 olan temizlik araç sayımızı 28’e çıkardık. Tarım ve hayvancılıkta 15 bin üreticiye ulaştık.  12 milyonluk yatırımla il ekonomisine 72 milyon TL katkı sağladık. Bu topraklarda her şey var. 14 bin dekar atıl araziyi tekrar üretime kattık. Yeni ürünler denedik. Örtü altı yetiştiriciliğini teşvik ediyoruz. Süt evleri açtık. Biyo-inovasyon merkezi kurduk. Bir dokudan 400-500 doku elde etmek mümkün. Türkiye’de 600 mağazada Ordu yumurtası satılıyor. Sadece fındık değil ona kardeş ürünler de ilimizde yaygınlaşacak. Nostaljik tranvayı hizmet sunduk. Modern durakları Ordu’nun her yerine koyduk. Trafiğin durmadan akacağı kavşaklar yaptık. “

 

OBB’NİN 2022 YILI MALİ BÜTÇESİ 1 MİLYAR 150 MİLYON TL OLDU

Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 3. oturumunda Büyükşehir Belediyesinin 2022 yılı mali bütçesi 1 milyar 150 milyon TL olarak kabul edildi.

Meclis bir sonraki toplantısını 14 Aralık Salı günü saat 14.00’da gerçekleştirecek.

Haber: UHA HABER MERKEZİ