Hoş geldiniz

UHA HABER MERKEZİ
01.05.2021 - 18:33:08
Marmara Bölgesi Trakya Bölümü Edirne Keşan

GÜNCEL SANAT

Serkan Çağrı'dan anlamlı 1 Mayıs paylaşımı

EDİRNE (UHA) -

BU HABER MÜKERRER OLDUĞUNDAN RED

 

 Erdoğan DEMİR

KEŞAN/UHA-

 

 

Keşanlı klarnet üstadı Serkan Çağrı Facebook sayfasında yaptığı bir açıklama ile  1 Mayıs'ı kutladı.

Çağrı'nın açıklaması şöyle;

12 Yaşından beri İşçiyim Ben! 12 yaşındayken babamla köylere, kasabalara düğünlere giderdim. Kazanmanın, mücadelenin, emeğin ne olduğunu o yaşlarda öğrendim.

 

Sabahlara kadar müzikten hiç anlamayanların kahrını çekerdik. küfür, eziyet, kabadayılık, tehdit ne varsa hepsini çok erken yaşta gördüm. Sazı saatlerce üflemekten artık ciğeriniz bitmiş, dudağınız patlamış olsa da "usta devaaaam" derlerdi. Yazın 40 derecelik güneşin altında bitmeyen halaylar çekilir, defalarca kez çiftetelli çaldırıldı.

Aynı şekilde kışın da soğuktan hissetmediğimiz donmuş parmaklarımıza aldırış etmeden "çal tulumu ustaaa" diyen alkollü gençlerle uğraşırdık. Güneş başımıza geçti deme hakkımız yoktu! Eğer dersen iyi müzisyen değilsindir! Bir sonraki işte dayanıksız, kaytaran müzisyen ilan edilirsin.

O köyden ekmek yemeniz zorlaşır. Ekmeğimize olan saygımızdan 5 dakika gölgede nefeslenelim diyemezdik. "Para verdik, durmayın çalın" diyen düğün sahipleri tarafından kullanılan bu söz bizleri çok üzerdi. Kendimizi parayla satın alınmış bir eşya gibi hissederdik. Ve çalma hevesimiz kaçardı.

Düğünler herkesin en büyük eğlencesiydi. Dolasıyla herkes enerjisini atana kadar çıldırmış gibi oynar ve bitmeyen isteklere saatlerce günlerce yetişmeye çalışırdık. Neredeyse 2 gün boyunca çok az bir dinlenmeyle durmasızın çalardık. Ama finalde "iki tıngırdadınız, ne yaptınız ki" diyenler olurdu.

Bunu duyunca da yıkılırdık. Dudağımızla, ciğerimizle tonlarca yük taşıdığımızı bilen olmazdı. Elle tutulmadığı, gözle görülmediği için bu işin emeği çok hafife alınırdı. (Hala öyle) Köyde, kasabada yetişmemiş müzisyenlere bu anlattıklarım hikaye gibi gelebilir. Ama işin gerçeği budur gençler.

Adam klarnet çalanı sırf aşağılasın, çevresine hava yapsın diye gel burayı zurnacı derdi. Yıllarca bunları bilen bir müzisyen olarak bu mesleğin, bu enstrumanın hakkettiği itibar ve değeri bulması için mücadele ettik. Şimdi köylerde müzisyenlik yapan arkadaşlarınız varsa onlara sorun farkı.

Kısacası emeğinize sahip çıkın. Emeğinizi hafife alanlara karşı durun.

Bu işi sadece eğlencelik görenlere yeri geldiğinde sözünüzü söylemekten çekinmeyin emekçi kardeşlerim.

Günümüz kutlu olsun. #1mayıs #emekvedayanışmagünü

 

Haber: UHA HABER MERKEZİ