Hoş geldiniz
BURSA (UHA) -
BURSA / UHA - Veteriner Hekim Ahmet Metin Alkan yayınladığı mesajında Cesaretiyle Milli Mücadele’nin sembol isimleri arasında yer alan Kara Fatma olarak bilinen Erzurumlu Üsteğmen Fatma Seher Erden’i, vefatının 66’ıncı yılında rahmet ve minnetle anıyorum dedi.
“Veteriner Hekim Ahmet Metin Alkan ,Kadın kahramanlarımızın varlığını hissediyoruz”
Milli Mücadele'nin kadın kahramanları
"Sürekli dikiş dikerek elde ettikleri gelirleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne teslim eden, Maraş'ın işgalinde burada toplantı yaparak yardım toplayan, Sivas'a sığınmış olan Trabzon ve Erzurum'dan gelen muhacirlere bakan, onların istek ve ihtiyaçlarını karşılayanlar yine bu kadınlarımız."
Veteriner Hekim Ahmet Metin Alkan , Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyetinin, birkaç yıldır okul kitaplarına girdiğine işaret ederek, "Ondan dolayı çok mutluyum, yani şu an müfredatta ilk defa yer alıyor. Koca 100 yıl boyunca insanlar ismini duymamışlardı. Şu anda detaylı bir şekilde insanlar merak duyuyor, inceliyor. Milli Mücadele'nin başta Halide Edip Adıvar olmak üzere pek çok kadın kahramanı var. Bunlar bugün Türk kadınına, kızlarımıza örnek teşkil edebilecek insanlar. Bunların hayat hikayelerini tanıtmak, anlatmak, yeni nesillere bir boyut kazandıracak. Bu bakımdan kadınlarımız çok önemli. Özellikle isimsiz kahraman dediğimiz, mermi taşıyan kadınlarımız var." değerlendirmesinde bulundu.
Alkan , Milli Mücadele döneminde "Kara Fatma"nın yanı sıra Binbaşı Ayşe, Tayyar Rahmiye, Kılavuz Hatice ve Asker Saime başta olmak üzere birçok isimsiz kadın kahramanın bulunduğunu sözlerine ekledi.
Fatma Seher kimdir?
Erzurum'da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle Edirne'ye yerleşir. Sarıkamış'a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi'nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher'in savaş sahnesine çıktığı görülür. Akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur.
Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. "Kara" lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alan Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi'nde 300 kişilik birliği komuta eder.
Savaşın sona ermesinden sonra İstanbul'a yerleşen Fatma Seher, devletin kendisine bağladığı maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay'a bağışlar. Fatma Seher, 2 Temmuz 1955'te İstanbul Darülaceze'de hayatını kaybetti.
Haber: UHA HABER MERKEZİ